Marco Blom terug van Olympische Spelen
Zoals eerder vermeld in het nieuwsbericht van 5 augustus is Marco Blom, hoofdgreenkeeper van onze golfclub, weer terug na 16 dagen op de olympische spelen te zijn geweest.
Marco reageerde in 2022, waarin hij greenkeeper van het jaar werd, op een oproep van de Nederlandse Greenkeepers Associatie om als vrijwilliger deel te nemen aan de Olympische Spelen in Parijs. “Ik hoefde daar niet lang over na te denken. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met andere internationale collega’s en kennis te delen over ons mooie vak.”
Na een korte werkinstructie in Parijs mocht Marco, met 2 andere Nederlandse collega’s, 2 jaar later naar de olympische spelen Paris 2024. Ongeveer 100 greenkeepers hebben gedurende 16 dagen de holes onderhouden. “Om 5.00 uur werd de briefing gehouden waarna we voor de wedstrijd van 09.00 uur de holes hebben geprepareerd. Daarna gezamenlijk terug met de bus naar het hotel. ‘s Middags om 15.00 uur weer een briefing, prepareren en rond 21.00 uur weer terug naar het hotel. Het waren lange dagen, maar heel leerzaam én waardevol en natuurlijk ook gezellig”.
Vanuit zijn opleiding Cultuurtechniek in Arnhem is Marco in de golfwereld terecht gekomen. “Deze opleiding leert je o.a. over drainagetechnieken, ecologie, bodembeheersing en waterbeheer. Aspecten die binnen de golfwereld van groot belang zijn.” Met 35 jaar ervaring bij verschillende golfverenigingen weet Marco wat er speelt en wat er van greenkeepers wordt verwacht. “Mijn ervaringen heb ik goed kunnen delen met de andere greenkeepers, internationaal. Waar loop jij tegenaan in Estland? Hoe gaan jullie om met de (internationale) wetgeving Schimmelbeheer? Het beleid mbt het veranderend klimaat? Instroom jonge greenkeepers? Stijgende kosten en lagere budgetten?”
Marco neemt ook het nodige mee van zijn Parijse avontuur. “Het belang van data. Meten van de hardheid van de greens. Heren slaan anders dan dames waardoor de bal een ander effect krijgt na contact met de green. Teamgeest is erg belangrijk. Het team bepaalt het succes van de baan. Je bent afhankelijk van elkaar. “
Greenkeeper is een vak. “We worden wel eens gekscherend grasmaaiertje genoemd, maar dat is natuurlijk onzin. Het onderhoud bepaalt het succes van de spelers. Dat verdient dan ook alle respect voor ons werk. Tijdens ons werk worden we wel eens gezien als stoorzenders. Kan dat niet op een ander tijdstip? Wederzijds respect kan beter.”
Tenslotte merkt Marco op dat ’t Zelle het niet zo slecht doet in de verhouding tussen duurzaamheid, kwaliteit en het budget. “We zitten in een groot concurrerend speelveld. Met alle (sociale) media worden snel vergelijkingen getrokken tussen de verschillende banen en ervaringen. Met 5 greenkeepers en een juiste balans tussen bestrijding ziektes en duurzaamheid proberen we de baan in een goede conditie te houden. Mechanische oplossingen zoeken ipv chemische is voor ons een grote uitdaging. We kunnen én willen heel veel, maar we blijven afhankelijk van de natuur. En daarbij maakt het niet uit of je in de Achterhoek of in Parijs woont.”